Soorten contactlenzen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende types contactlenzen op de markt. Vrijwel alle soorten en merken zijn bij Van der Wiel Optiek verkrijgbaar. Het type contactlens dat voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren, waaronder uw wensen, maar ook uw sterkte en de vorm van uw ogen. Bij een vervangingssysteem vervangt u na een bepaalde periode uw lenzen, bijvoorbeeld iedere maand. Een conventioneel systeem is langlopend; u draagt uw contactlenzen tot ze aan vervanging toe zijn. Samen met de contactlensspecialist kunt u bepalen welk type contactlens en welk systeem het meest geschikt voor u is. Dit zijn de meest voorkomende types contactlenzen:

Harde lenzen

Harde contactlenzen zijn gemaakt van vormvast, zuurstofdoorlatend materiaal en zijn de meest duurzame oplossing voor lensdragers. Ze zijn geschikt voor bijna iedere sterktecorrectie en de gezichtsscherpte is vaak beter dan bij zachte lenzen. Het nadeel van harde lenzen is dat ze gevoelig zijn voor stof, wind en water, en dat het draagcomfort soms lager is dan bij zachte contactlenzen. Harde lenzen zijn verkrijgbaar in de vorm van (half)jaarlenzen en in een conventioneel systeem (vervanging als de lenzen versleten zijn).

Zachte lenzen

Zachte contactlenzen wennen snel, kennen een groot draagcomfort en zijn minder gevoelig voor stof, wind en water dan harde lenzen. Ze zijn eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Bovendien zijn veel zachte lenzen tegenwoordig zeer zuurstofdoorlatend, wat ze geschikt maakt voor mensen met droge ogen. Zachte lenzen zijn verkrijgbaar in de vorm van daglenzen, weeklenzen, maandlenzen en (half)jaarlenzen. 

Nachtlenzen

Redelijk nieuw en innovatief zijn nachtlenzen; contactlenzen die de drager ’s nachts in heeft en daardoor overdag scherp kan zien. Van der Wiel Optiek was één van de eerste opticiens in Nederland met de juiste meetapparatuur en opgeleidde contactlens-specialisten voor het aanmeten van nachtlenzen. Inmiddels werken wij al een paar jaar met dit product, en hebben wij de kennis en ervaring om te bepalen of nachtlenzen geschikt voor u zijn. Nachtlenzen 'vervormen' uw ogen gedurende de nacht, waardoor u meestal één of twee dagen scherp kunt zien. Uw sterkte is hierbij van belang, evenals de vorm van uw ogen. Het nieuwste van het nieuwste is zelfs een multifocale nachtlens! Wij beschikken over de juiste apparatuur om u van een gedegen advies te voorzien.

Lees meer over nachtlenzen!
 

Multifocale lenzen

Multifocale lenzen verkeren nog steeds in de ontwikkelingsfase, wat inhoudt dat deze producten continue worden verbeterd. Toch zijn er tegenwoordig een aantal multifocale lenzen op de markt die bij veel van onze klanten goed bevallen. Multifocale lenzen zijn de toekomst; u kan er veraf én dichtbij scherp mee zien en u heeft hierdoor geen bril meer nodig.