Maten van (zonne)brillen

Bij de omschrijving van onze zonnebrillen komt u de kopjes Maat en Veerlengte tegen. Ook kunt u een maat kiezen bij het opgeven van uw bestelling. Hieronder kunt u bekijken hoe de opbouw van de maten in elkaar steekt. 

Maten

De maat van een (zonne)bril wordt bepaald aan de hand van twee factoren: de breedte van één glas en de breedte van de neusbrug. Dit wordt bijvoorbeeld aangegeven als 62/17 (breedte glas/breedte neusbrug). Als de bril slechts in één maat bestaat, dan staat er 'Standaard' achter de maat. Zijn er meerdere maten, dan staat er S, M of L achter de maat. 

Breedte lens
De breedte van het glas (lens) wordt aangegeven in millimeters (mm), bijvoorbeeld 62. Over het algemeen geldt: hoe breder het glas, hoe breder de bril. Dit gaat niet op voor brillen met een grote curve (die dus erg rond lopen), omdat er dan een gedeelte van het glas om het gezicht 'gevouwen' wordt.

Neusbrug
De breedte van de neusbrug wordt aangegeven in millimeters (mm), bijvoorbeeld 17. Dit is de afstand tussen de twee glazen; het gedeelte van de bril dat op uw neus rust. De breedte van de neusbrug is altijd gekoppeld aan de breedte van het glas.   

Veerlengte
De veerlengte is de lengte van de veer (het pootje) van de bril, aangegeven in millimeters (mm). Staat er bij veerlengte bijvoorbeeld 120 mm, betekent dit dat één pootje 120 mm lang is, gemeten vanaf het scharnier. Wilt u weten of de veer lang genoeg is voor uw gezicht, dan kunt u de zijkant van uw gezicht opmeten. Doe dit van de slaap tot halverwege achter het oor.

Beschikbare maten

De meeste zonnebrillen zijn slechts in één maat beschikbaar. In de omschrijving van de bril zal dan ook achter het kopje 'Maat' de omschrijving 'Standaard' staan. En bij het bestellen van de bril kunt u alleen voor 'Standaard' kiezen. 

Sommige brillen zijn wel in meerdere maten beschikbaar; dit zijn bijna altijd twee maten (S en M of M en L). In dat geval staat er in de beschrijving achter de maat Small, Medium of Large en kunt u uw maat ook selecteren bij het ingeven van de bestelling. 

Beschikbare veerlengtes
De veerlengte is een vaste waarde; aan een bepaalde maat zit altijd één veerlengte gekoppeld. Het is dus niet mogelijk om een bril in een bepaalde maat te bestellen in twee veerlengtes. Zijn er meerdere maten van een bril beschikbaar, dan kan het wel zo zijn dat de veerlengte per maat verschillend is.

Maat bepalen

Er zijn geen vaste maten; de breedtes van het glas en de neusbrug hangen helemaal af van het ontwerp van de zonnebril. Het is dus niet zo dat u 'altijd maat 62/17' heeft; u zult per bril een andere maat hebben. U kunt wel in het pootje van een goed passende bril kijken welke maat u ongeveer heeft. Dit kunt u gebruiken als indicatie, maar het is niet erg als een andere bril hier een paar milimeter van afwijkt.

Als de maat 'Standaard' is dan zal deze maat de meeste mensen goed passen. Zijn er meerdere maten beschikbaar dan is de kleinere maat meer geschikt voor iemand met een klein gezicht en de grotere maat beter voor iemand met een breder gezicht. Is de bril uniseks (voor mannen én vrouwen geschikt) dan is de kleinere maat meestal bedoeld voor vrouwen en de grotere maat voor mannen. 

Gezicht meten
U kunt uw gezicht opmeten om uw maat te bepalen. Meet de breedte van uw gezicht op ooghoogte. Tel vervolgens de breedte van twee glazen en de neusbrug van de gewenste bril bij elkaar op (vb: bij maat 62/17 is het 2x62 + 17 = 141 mm). Een bril zal nooit perfect om uw gezicht heen vallen en het is helemaal niet erg als er wat ruimte zit tussen de breedte van uw gezicht en de breedte van de bril.